Bas van Straaten | Ondernemerscoach

Wat zou jij doen als iemand anders je webtekst gebruikt?

werk van Simone Best

Vorige week sprak ik Simone, vriendin en ondernemer die werkt als fotograaf. Ze vertelde me vol ontzet over haar webtekst. De tekst had ze letterlijk teruggevonden op de site van een andere fotograaf. Alleen het camera type was aangepast.

Dat is natuurlijk niet leuk. Sterker nog: dat is verschrikkelijk. Zij heeft haar energie gestoken in een tekst en die wordt zomaar gebruikt door iemand anders. Maar eigenlijk nog vervelender, ze heeft een hele persoonlijke tekst geschreven en nu lijkt ie universeel. Lees haar persoonlijke tekst (en bekijk direct haar foto’s) op www.simonebest.nl

De fotografen onderling
Wat te doen? Simone benaderde de fotograaf in kwestie, maar die schoof het af op z’n website ontwerper. Ook gaf hij aan dat zijn nieuwe website over een week klaar zou zijn. Dan zou de tekst er af zijn, en daarmee zou het probleem zijn opgelost. Simone was boos en eiste dat de andere fotograaf de tekst zou verwijderen.

Ze kwam bij mij langs om het erover te hebben. We keken of ze er ook op een andere manier mee om zou kunnen gaan. Zodat het minder energie en frustratie kost. Misschien kon ze er zelfs wel een slag uit slaan…

Grijp je kans
Door niet te zeggen dat de tekst weg moet, maar aan te geven dat je graag wil meedelen in de opbrengst die de tekst genereert, maak je voor jezelf van de nood een zakelijke kans.

Grote kans dat die andere fotograaf alsnog besluit om de tekst weg te halen, maar dan ben jij in ieder geval niet degene die zich daar druk over hoeft te maken. Of misschien vat hij het sportief op en komt hij met een voorstel. Een klant aandragen voor jou bijvoorbeeld. Zo kun je als iemand iets van je jat, het ook inzetten als acquisitie.

Site offline
Het boze bericht had echter z´n werk al gedaan en de site ging een dag later offline. Dus of het werkt weet ik niet, maar het is wel een experiment voor de volgende keer. Laat me weten als jij zo´n situatie tegenkomt, dan experimenteer ik met je mee!

One Comment to "Wat zou jij doen als iemand anders je webtekst gebruikt?"

 1. Erik zegt:

  Hey Bas,
  Super oplossing. Omgekeerde psychologie of judoën: gebruik de kracht van je opponent voor je eigen benefit.
  En uitgaan van je eigen kracht! !
  Werkt zonder twijfel!
  Good luck!
  Erik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

blokkade overwinnen | inzicht creëren | impuls geven