Bas van Straaten | Ondernemerscoach

Pitchen? Begin met structuur!

Soms heb je maar heel weinig tijd om iemand te vertellen waar je mee bezig bent en wat je nodig hebt. Vaak is dit een kans om iets te bereiken, als het je maar lukt om het kort en duidelijk te houden. Dit vraagt om een pitch.

De kans om te pitchen

Een week geleden kreeg BambooBasics deze kans tijdens de PI awards van Cordaid. BambooBasics is een sociale onderneming in Madagaskar. Vanuit Nederland support ik deze organisatie en heb ik voor hen gepitcht. Van de 152 inzendingen, waren er elf ondernemingen door de jury uitgekozen om 1,5 minuut te pitchen. Het doel was om het publiek te overtuigen om op het initiatief te stemmen. Er konden 4 winnaars zijn.

Voorafgaand was er een pitch workshop van Arthur Tolsma. Hij heeft al veel succesvolle pitches gedaan en traint mensen in het pitchen. We trainden de structuur, de tekst, de adempauzes, je houding, stem- en mircrofoongebruik. Heel leerzaam en nuttig om te doen.

Begin met structuur

baspitchtIk ging al met een redelijk gestructureerde pitch naar de workshop. Toch heb ik er nog veel aan veranderd. Zo heb ik ervoor gekozen om nog eens de helft van de zinnen weg te laten. Enerzijds om de aandacht van het publiek te kunnen richten op minder. Maar ook omdat ik tijdens het oefenen merkte dat ik het op zich wel binnen de 1,5 minuut haalde, maar ik dan geen tijd had om te ademen. En dan is 1,5 minuut best lang!

Ik heb gekozen voor deze structuur: vraag aan het publiek – wat is het probleem – wat is de oplossing – next step – call to action
De vorm van de structuur is niet heilig, als je maar een structuur hebt. De structuur helpt je om je boodschap over te brengen. Je tekst kwijtraken is niet het grootste probleem, maar geen structuur hebben is dat wel.

En de winnaar is …

Onderaan deze blog staat mijn pitch uitgeschreven. Of ik ‘m daadwerkelijk zo gehouden heb, kan ik niet meer met zekerheid zeggen, maar in grote lijnen klopt het wel. Wil je weten of we gewonnen hebben, kijk dan hier op de site van Cordaid.

Wil je zelf ook een goede pitch maken, gebruik dan een structuur. Verzin per structuurelement één zin die de kern raakt (in de pitch hieronder dik gedrukt). En voeg daar eventueel (als de pitch-tijd het toelaat) een paar extra zinnen aan toe. En als je feedback wil op je pitch, plaats ‘m dan in hieronder in het opmerkingenvak.


De BambooBasics pitch

vraag aan het publiek
Ik neem aan dat iedereen in deze zaal in een huis woont. Toch? En dat het je beschermt tegen weer en wind. Je doet af en toe wat onderhoud, maar ach, het is een zekerheid!

wat is het probleem
De bevolking in Madagaskar heeft deze zekerheid niet meer. Door grootschalige ontbossing raakt hout als bouwmateriaal op. Door de exploderende bevolkingsgroei stijgen de prijzen en door de stijgende armoede kunnen de mensen zelfs het onderhoud aan hun eigen huis niet meer betalen, waardoor het huis langzaam onder de eigen voeten wegrot.

wat is de oplossing
Maar nu is er BambooBasics! Met verduurzaamde bamboe wordt er een hoogwaardig, betaalbaar en duurzaam alternatief bouwmateriaal geboden. Het is zelfs goedkoper dan naaldhout en dus voor veel meer mensen toegankelijk. Daarnaast levert het extra inkomsten op voor kleine boeren die voorheen bamboe als onkruid zagen en kan de aanplant op erosiegevoelige gronden de weerbaarheid tegen cyclonen en overvloedige regenval verbeteren.

next step
Wij geloven in sociaal ondernemerschap en daarom dragen we de leiding volgend jaar over aan de lokale bevolking. De afgelopen twee jaren is de basis gelegd, maar om het bedrijf echt op een duurzame wijze voort te zetten moeten we nù al beginnen met de overdracht en het gevoel van ‘ownership’. Dus moeten we nù investeren in trainingen en opleidingen van eigen personeel, van externe timmerlieden, van boeren, zodat het idee gemeengoed wordt voor àlle malagassy en er daadwerkelijk betere leefomstandigheden geboden kunnen worden aan iedereen.

call to action
Want denk nog eens aan de afgelopen herfststorm en hoe fijn het was om te weten dat je veilig in je solide huis kon schuilen. Gun de Malagassy ook die mogelijkheid van een veilig onderkomen. BambooBasics maakt dat mogelijk.

3 Comments to "Pitchen? Begin met structuur!"

  1. BambooBasics zegt:

    Een helder verhaal in een korte tijd. Samen met onze eigen ideeen en beperkte ervaring op pitch-gebied en de scherpte van Bas zijn we in 1 zeer effectieve skype-sessie en enkele emails over en weer uiteindelijk tot een succesvolle pitch gekomen. Hiervoor onze eeuwige dank!

  2. freek zegt:

    Gaaf, gefeliciteerd!

  3. Hele nuttige tips. Dank je Bas voor weer een wijze les.
    Remko

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

blokkade overwinnen | inzicht creëren | impuls geven