Bas van Straaten | Ondernemerscoach

Meer vrije tijd door ondernemen

meer vrije tijd door ondernemen

Meer vrije tijd? Daarvoor ben ik gaan ondernemen, maar dat blijkt soms nog knap lastig. Ik probeer niet alle tijd die ik heb te besteden aan werk, maar laat het ook te weinig los. Vanmiddag is het lekker weer, maar om nu zomaar de stad in te lopen …

Onder ondernemers is er een ontzettende druk om het druk te hebben. Succesvol word je alleen als je er keihard voor werkt. Als je bijvoorbeeld zoveel mogelijk bloemen wil verkopen op de markt, zal een verkoper die in de rondte roept dat hij prachtige bloemen heeft meer verkopen dan iemand die stil in een hoekje staat. Maar dan ga je er dus al vanuit dat succes gekoppeld is aan het aantal bloemen dat je verkoopt. Is dat zo? Maar belangrijker, is dat ook voor mij zo … ?

looking_busy_at_work

een eigen bedrijf voor vrijheid
In 2009 ben ik gaan ondernemen. Een reden daarvoor – en misschien wel de meest cliché – is vrijheid. Ik wilde vrijheid om zelf mijn tijd in te delen, zelf focus te leggen, zelf business te creëren, zelf keuzes te maken. Waarom? Om uiteindelijk echt vrij te zijn om te doen wat ik wil. Dus de vrijheid is het succes. Een eigen bedrijf is voor mij hiervoor het beste middel. Als ik dan hard genoeg werk, kan ik gaan doen wat ik wil …

Of ik ga nu al minder werken, zodat ik direct meer vrije tijd heb. Niet eerst geld verdienen om het daarna proberen om te zetten in vrijheid. Ik ben immers eigen baas, dus kan zelf zeggen wanneer het genoeg is. Genoeg geld verdiend of genoeg tijd besteed. En toch, als ik in het bedrijfsverzamelgebouw waar mijn kantoor zit om 16:00 uur naar buiten loop om verder van de dag te genieten, voel ik me bezwaard. Moet ik niet iets doen nu? Note to myself: Nee!

ik heb het niet druk
Inmiddels ben ik vier jaar onderweg. Het lukt steeds beter. Maar het moeilijkste is nog steeds om niet te denken aan de euro’s die ik kan verdienen als ik dit 70 uur per week doe, maar om te genieten. Genieten van het feit dat ik er vaak niet meer dan 40 uur aan besteed. Daarom heb ik mezelf ook afgeleerd om te zeggen dat ik het druk heb. Dat is vaak stiekem niet zo, maar helpt wel!

Hoe druk wil jij het eigenlijk hebben?

One Comment to "Meer vrije tijd door ondernemen"

  1. Thijs zegt:

    Mooi en herkenbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

blokkade overwinnen | inzicht creëren | impuls geven