Bas van Straaten | Ondernemerscoach

De ondernemerservaring van Ricardo Semler

Gisteren sprak Ricardo Semler op een congres in Nederland. En ik denk dat ik wel kan zeggen dat hij na Richard Branson op de 2e plek staat van inspirerende voorbeelden van ondernemers die het op hun eigen manier doen. Of na vanochtend wellicht een gedeelde eerste plek.

Semler is de eigenaar van het Braziliaanse bedrijf Semco. Hij leidt dit bedrijf vanaf 1978 (mijn geboortejaar) en doet dit op een heel normale manier. Maar in de wereld van macht en controle eigenlijk op een hele bijzondere manier. Hij laat iedereen zelf bedenken hoe hij/zij het werk doet, zolang het maar gebeurt. Hij vertelt je dus niet hoe je je werk moet doen, want dat mag iedereen zelf bepalen.

Semler stelt een paar kaders op het gebied van financiën en de rest laat hij vrij. Dit concept is heel succesvol gebleken. En eigenlijk is het ook zo normaal. Waarom zou je mensen die thuis samen met hun gezin of vrienden gewoonweg alles regelen, opeens op hun werk kinderlijk eenvoudige instructies geven? Of de hele tijd controleren?

In gesprek met Semler

Gisteren was Ricardo Semler in Nederland. Ongeveer een jaar geleden kocht ik als een van de eerste 50 mensen een kaartje (toen Semler zelf nog niet eens wist dat hij zou komen) en daardoor mocht ik in de pauze op het podium voor een meet & greet. En opeens was ik in gesprek.

Sinds een paar maanden werk ik bij Berckeley Square in een zelforganiserend team. Precies waar Semler voor staat. Bijna altijd is dat briljant en erg inspirerend, maar soms komen we er niet goed uit en verzanden we in lange gesprekken. Gesprekken over wat belangrijk is, waar we onze tijd aan moeten besteden en wie welke rol nu heeft. En daarna ergeren we ons aan de lange gesprekken. Zonde! What to do?

Ricardo_en_Bas
foto: Live On Demand

Het advies van Semler

Semler zei: ga direct met elkaar in gesprek over wat belangrijk is. Desnoods 3 dagen fulltime. Er zijn een aantal mogelijkheden. Of het is zo dat jullie elkaars waarden nog niet zo goed kennen en hierin nog stappen moeten maken. Of het is zo dat niet iedereen in het team toe is aan deze vorm van samenwerken. Of iets anders. Maar draai er niet omheen en ga het direct aan. Heb het erover. Want alleen als je met elkaar in gesprek bent, kun je hier verder in groeien.

Respect

Niet een antwoord wat ik zelf niet kon bedenken dacht ik daarna … maar waarom maakt het dan toch indruk? Nu een dag later denk ik: omdat deze man het niet alleen roept, maar het zelf ook doet. En dat doet hij al 36 jaar. Respect Ricardo!

Wil je meer van Ricardo Semler weten, dan zijn zijn boeken heel interessant, maar zeker ook deze documentaire van Tegenlicht.

13 Comments to "De ondernemerservaring van Ricardo Semler"

 1. Martijn Pont zegt:

  Gave ervaring, Bas. Geweldig!

 2. Susanne van 't Wout zegt:

  Mooie ervaring Bas en wat fijn dat je deze met ons deelt!

 3. Abigael zegt:

  Wat een leuke blog! Recht uit je hart en dat inspireert. Dank je wel.

 4. Toos Graaff zegt:

  vanuit een, op dit moment somber, Zuid Frankrijk, leuk om deze enthousiaste blog van je te lezen Bas, inspirerend om werkelijk vanuit ik ben ok, jij bent ok, de dingen aan te gaan, warme groet Toos

 5. Bas, goed geschreven stuk over een zo te horen interessante ontmoeting.Ik volg je met interesse en plezier.

 6. Leuk artikel, Bas! En goed dat je het hem gewoon hebt gevraagd! Ben benieuwd hoe het uitpakt in jullie team.

 7. Danny Peters zegt:

  Hey Bas,
  Wat een super ervaring! En jij gaat dat gesprek aan met hem en stelt de vraag die je hebt. Dat is de basis die jij hebt om ook in jouw zelfsturend team te gebruiken. Jij kunt dat direct gesprek dus starten! Succes.
  Dank voor het delen.
  Groet vanuit een lekker warm en gespannen México,
  Danny

 8. Tica zegt:

  Wow, je hebt hem gesproken! Ik ben jaloers. En wat een mooie vraag had je voor hem. Wanneer gaan we 3 dagen zitten???

 9. Dave Liefting zegt:

  Hoi Bas,
  Precies geschreven zoals ik je ken, bevlogen! Inspirerend! Veel succes en tot snel. Dave

 10. lia zegt:

  Hoi Bas,
  Ik hoor je de vraag stellen.. eerlijk en nieuwsgierig!
  Mooi antwoord, vraagt lef en overtuiging! Dat past bij jou!
  Groeten Lia

 11. Bas van Straaten zegt:

  Dank voor alle mooie reacties. Het maakte echt veel indruk en ik heb een hele mooie foto als herinnering. En nu? Aan de slag met het team en mijn rol daarin.

 12. Margriet zegt:

  Super Bas, zowel de ervaring die jij rijker bent en het delen van deze ervaring: zet mij tot nadenken! Dankjewel!

 13. Kieven zegt:

  Hoi Bas,

  Mooi verhaal en wat sta je super op de foto, open, geïnteresseerd en bevlogen.

  Thx again voor je blog, de docu van tegenlicht is lang maar zeker de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

blokkade overwinnen | inzicht creëren | impuls geven