Crowdfunding succesverhaal: Ortus van Joost Das
Joost Das is de bedenker en ontwerper van het spel Ortus. Ortus is een snel tactisch (bord)spel voor twee spelers. Naast de bedenker is hij de ondernemer die het spel in de markt zet vanuit zijn bedrijf Fablesmith. En hij is een van de weinige succesvolle Nederlandse Kickstarters.
Kickstarter is een crowdfunding platform. Dat betekent dat mensen (backers) je kunnen steunen door op voorhand producten van je te kopen. Zo krijgt de ondernemer zijn geld eerder en kan hij investeren in de realisatie van zijn product, in dit geval bordspel Ortus. Groot voordeel is de directe afzetmarkt bij zijn backers.
In de zomer lukte het Joost niet om het gestelde (financiële) doel te halen bij Kickstarter, waardoor de actie niet slaagde. Op zo’n crowdfunding platform geef je een minimaal doel op. Dat doel is je belofte dat je product er dan ook echt komt. Joost gaf aan dat bij het bereiken van dit punt het spel in productie zou gaan.
Joost leerde hier veel van en hij wilde zijn opgedane kennis niet verloren laten gaan. Daarom besloot hij kort daarna om het voor een tweede keer te proberen. Deze keer beter voorbereid, maar ook gebruikmakend van de inmiddels enthousiast aanwezige backers van zijn spel Ortus.
In 2 dagen het doel bereikt
Op 21 september kwam Joost terug en bereikte zijn funding-goal al in de eerste twee dagen. Deze tweede keer lukte het ruimschoots om de investeringsdrempel te halen. Nu heeft Joost ruim 350 backers en gaat Ortus er komen. De eerste spellen zijn verkocht!
Wat drijft backers om te investeren in een nieuw product op Kickstarter?
- Ze zijn enthousiast over dit nieuwe idee en willen zich daarmee associëren (early adapters).
- Ze krijgen soms korting op het product.
- Ze krijgen kickstarter exclusives: voordeeltjes die je alleen krijgt als je nu investeert. Bijvoorbeeld: mooiere speelstukken voor het spel.
- Ze hebben invloed op hoe het product eruit gaat zien of hoe het gaat werken.
Hoe zorg je voor dit succes?
Joost legt uit hoe je een kickstartercampagne succesvol maakt:
- Zorg dat je al een breed netwerk hebt voordat je begint.
- Begin ruim voor de start van je campagne met communicatie over de inzet van Kickstarter. De eerste dagen zijn heel belangrijk – als mensen zien dat het populair is, zullen ze sneller backen.
- Kickstarter heeft een internationaal karakter; gebruik Kickstarter als je product juist ook buiten NL een goede afzetmarkt heeft.
- Investeer vooraf in artwork, promo en prototypes.
- Investeer tijdens de campagne in reclames om extra mensen te attenderen op je campagne.
Kortom, een crowdfunding platform als kickstarter is een prachtige tool om je product vliegend te lanceren. Je wordt er niet rijk van, maar je product staat wel in één keer in de markt. Maar let op, neem zeker de hele maand vrij van andere werkzaamheden, want het gaat niet vanzelf. Op de site van Kickstarter staat een lijst met 7 dingen die goed zijn om te weten over Kickstarter.
Next step voor Joost: meer sales
De volgende stap voor Joost is om nu een mede-ondernemer te zoeken om Ortus en andere spellen structureler in de markt af te zetten. Ken je of ben je zo iemand, laat het hieronder zeker even weten!