Bas van Straaten | Ondernemerscoach

Bouwen met aandacht

blog bouwen met aandachtDe meeste mensen die ooit iets aan hun huis hebben laten verbouwen kijken terug op een stressvolle gebeurtenis, die niet liep zoals ze wilden en waarin ze soms concessies moesten doen, die ze liever op voorhand hadden willen weten. Chris Jorg – bouwen met aandacht – is een aannemersbedrijf dat, zoals de naam al doet vermoeden, bouwt met aandacht.

Chris zelf geeft aan dat de bouw een wel zeer traditioneel ingestelde wereld is, waar de klant vooral ’lastig’ is. Omdat hij vindt dat het anders moet, bouwt zijn bedrijf met aandacht voor de klant.  (www.chrisjorg.nl)

Het proces – bouwen met aandacht – met de klant verloopt goed. Chris kwam bij mij omdat hij merkt dat onderaannemers zeggen graag mee te willen werken met het product – bouwen met aandacht – maar dat daar feitelijk nog niet voldoende van terecht komt. De mentaliteit is traditioneel en het creëren van draagvlak voor het ‘anders denken’ is iets waar Chris echt hulp bij wilde.

Aandacht voor de juiste zaken
Allereerst hebben we samen bekeken wat bouwen met aandacht nou precies is. En wie je daarvoor nodig hebt. Niet in de laatste plaats natuurlijk onderaannemers die ook zo denken! Hierin zat direct de uitdaging, want als Chris ze hierop zou selecteren zouden er misschien een paar tussenuit vallen. Ook merkte hij dat iedereen op de bouw ook aandacht wilde. Dat was maar onhandig …

Langzamerhand werd duidelijker dat als je wil bouwen met aandacht, je dat alleen kan doen met gelijkgestemden. En dat je niet alleen de aandacht aan de klant kan geven, maar ook aan je onderaannemers. Chris besloot zelf hier een bijeenkomst te organiseren en ik heb die voorgezeten. We maakten een rondje langs de onderaannemers om te vragen wat zij bouwen met aandacht vonden. Maar ook wat er goed ging, en wat er kon verbeteren.

Een klein aantal partijen merkte dat dit niet de manier is waarop zij willen werken. Dit zijn achteraf gezien ook niet de partijen die goed in het concept pasten. Daarnaast kwam er een boel complimenten voor de aanpak een aantal verbeterideeën die redelijk makkelijk te implementeren zijn. Chris krijgt hierdoor meer grip op de bouw en kan dus ook beter het ‘bouwen met aandacht’-concept uitdragen. De oplossing om beter voor de klant te zorgen, lag er dus voornamelijk in om eerst vooral naar de bouw te luisteren. Over 3 maanden is iedereen weer uitgenodigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

blokkade overwinnen | inzicht creëren | impuls geven