Bas van Straaten | Ondernemerscoach

Blogserie projectmanagement: 2. Effect sorteren

Om goed te kunnen ondernemen moet je goed je projecten kunnen managen. Dit kunnen projecten zijn die je voor een opdrachtgever uitvoert, of juist voor je eigen bedrijf. Ik geloof dat er 5 zaken zijn waarmee je als projectleider het verschil maakt:

  1. Doel bepalen
  2. Effect sorteren
  3. Stakeholders meenemen
  4. Tijd bewaken
  5. Proces verbeteren

In deze blogserie over projectmanagement wil ik steeds een van deze onderwerpen belichten. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt. Maar ook hoe jij als projectleider het verschil maakt. Laat je reactie onder dit blog achter. Veel dank!


 2. Effect sorteren

Een telefoniste die klaagt over dat de telefoon de hele dag gaat… da’s vreemd. Een telefoniste is er omdat de telefoon juist de hele dag gaat. Zo klagen veel projectleiders over dat ze de hele dag vragen en problemen krijgen. Maar als die er niet waren, was er ook geen projectleider nodig.

Dat wil alleen niet zeggen dat je al die vragen moet beantwoorden en problemen moet oplossen. Beantwoord en los alleen datgene op dat bijdraagt aan het bereiken van het doel van het project. Dan sorteer je maximaal effect.

Sporters zijn vaak erg effectief89ste_minuut

Effectiviteit is het vermogen om je doel te raken. Dit zie je goed in het voetbal. Sommige spitsen zie je de hele wedstrijd niet, totdat er opeens een kans ontstaat en dan zijn ze er. Vaak dan ook nog in de 89ste minuut.

Als je als projectleider focust op het effect, voorkom je dat je continu in de rondte rent en alsnog niks bereikt. Dit doe je door steeds weer te kijken naar het doel van het project.

 

Niet rennen als je al te laat bent

Als je op een cruciaal moment erachter komt dat je in de voortgang van het project iets vergeten bent, ga dan niet direct rennen om dat alsnog te regelen. Beoordeel eerst of dat onderdeel (nu het te laat is) nog steeds een relevante bijdrage levert aan het project. Of dat je misschien die actie helemaal kunt laten zitten en je tijd aan iets anders kan besteden dat meer effect heeft.

Bijvoorbeeld je eigen vakantie. Vanuit België ga je terug als je de tent vergeten bent, maar voor een tentharing ga je niet terug. Dat ga je anders oplossen. Zo is het eigenlijk ook voor projecten.

Bij de herinrichting van een magazijn stop je direct als je merkt dat de magazijnsoftware het niet kan verwerken. Anders kun je straks niks meer vinden, wat een heel groot effect heeft. Maar als de bordjes met de stellingnummers te laat geleverd zijn, kies er dan voor om daar niet direct achteraan te gaan. Effectiever is het dan om de nummers even op een A4-tje te printen en door te gaan.


Pick your battles

Het kan heel frustrerend zijn als je project niet verder kan, omdat je geen antwoord krijgt van je opdrachtgever. Bedenk bij ieder antwoord (en dus al bij het stellen van de vraag) hoeveel effect het antwoord heeft op het slagen van het project. Is dit groot, maak er dan zeker werk van, maar valt het mee, laat het dan soms ook zitten tot een later moment. Of laat het helemaal zitten. Pick your battles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

blokkade overwinnen | inzicht creëren | impuls geven